Husqvarna Zero Turn Mower Problems: Solved!


husqvarna zero turn mower problems

On a Husqvarna zero turn mower, different problems can start coming after a certain time. That time becomes difficult for the Husqvarna zero turn mower to function well.

You may wonder what are the common Husqvarna zero turn mower problems?

They are the mower won’t start, malfunctioning electric unit, defects in belts, steering not working, issues in hydraulic unit and so on.

However, the info of Husqvarna zero turn mower problems are depicted here with the easiest solutions.

So, let’s get into the article.

Quick Overview: Husqvarna Zero Turn Mower Problems

As there can be too many issues, go through the listed Husqvarna zero turn mower problems. You can find the fixes just with them.

Serial            Problems                        Solutions
1Mower won’t startGet new fuel, ignition coil and fuel cap
2Malfunctioning electric unitCheck the connections or replace the fuse
3Defects in beltsReplace pulley bolts or pulley or the belts
4Steering not workingFill tires with equal pressure, clean the bolts
5Issues in hydraulic unitChange the hydraulic hoses and seals, lessen the load on the mower
6Leaks in oil tankInstall new fuel hoses and a fuel tank
7Blades out of dutyClean and set deck belts, replace the clutch
8Parking brake not respondingClean the parking brake switch and fix its wires
9Issues in movingClean choke unit, equalize the tire pressure

Detailed Discussion: Husqvarna Zero Turn Mower Problems

A Husqvarna zero turn mower seems so cool in operating it as it is super easy and fast in doing tasks. But, the performance tends to go down after troubles start to show up in it.

Don’t get stressed too early as this section has the details of Husqvarna zero turn mower problems and the remedies.

Therefore, do check them out one by one.

Problem 1: Mower Won’t start

Husqvarna zero turn mower starting problems can come due to diverse reasons. One of them is not draining the fuel even after it loses its efficiency. In other words, keep the old and bad fuel and continue using it.

If the Husqvarna zero turn mower won’t start, the ignition coil can have dirt and debris for many days. The same happens to the fuel cap. These uncleaned conditions can be severe for them in functioning.

Solution: Get New Fuel, Ignition Coil and Fuel Cap

In this regard, the Husqvarna zero turn mower won’t move even if you try hard to start it. For that reason, drain the current fuel, purify the tank and feed it with new fuel.

Then, move to the ignition coil and the fuel cap. Cleaning can make sense if the dirt is still cleanable. Otherwise, the only choice left is getting a new fuel cap and ignition coil.

Problem 2: Malfunctioning Electric Unit

Husqvarna zero turn mower electrical problems include the wrong connection of the spark plug with the electric unit.

The cables on the battery become bent or dirt starts living on them. The same situation is observed in case of the safety switch with a bad fuse or fuse wires.

Solution: Check the Connections or Replace the Fuse

The connections of the battery, spark plug and the safety switch are repairable. You can do it by cleaning the cables, making them straight and tightening them accurately.

As for the safety switch fuse, it gets blown sometimes. Only way to let it work is installing a new fuse.

Problem 3: Defects in Belts

Husqvarna zero turn mower belt problems mostly occurred by using the belts for an extended period. Because even the deck belts have a lifespan of staying efficient.

Husqvarna zero turn mower belt will not stay on when the pulleys are much worn. Also, the pulley bolts can get rust or become loose and cause the belts to slip.

Solution: Replace the Pulley Bolts or Pulleys or the Belts

Try starting with the pulley bolts and tighten them if they are loose. Otherwise, rust on them demands new pulley bolts.

As for the weak pulleys and deck belts, don’t go with fixing them. Install new ones to get the best service from them.

Problem 4: Steering Not Working

Husqvarna zero turn mower steering problems are noticed when the tires have different amounts of pressures in them. It forces them to create barricades for the steering.

Another one is the Husqvarna zero turn mower steering arms stiff. The arms have some adjusting bolts and they get clogged over time.

Solution: Fill the Tires with Equal Pressure, Clean the Bolts

For a well functioning steering, go through the tires and see which one has less pressure. Then, fill each of them with an equal amount of pressure.

As for the bolts in the steering arms, clean them to release the clogged debris. Apply a bit of lubrication oil and secure them with enough tension. 

Problem 5: Issues in Hydraulic Unit

One of the Husqvarna zero turn mower hydraulic problems is the leakage of hydraulic fluid. As soon as the hydraulic hoses get leaks and hydraulic seals become weak, the fluid comes out.

And, the Husqvarna zero turn mower hydrostatic transmission problems are a quick result of the hydraulic fluid getting overheated.

Solution: Change the Hydraulic Hoses and Seals, Lessen the Load on the Mower

Above mentioned hydraulic issues can turn into the Husqvarna zero turn mower hydrostatic drive problems if ignored. That’s why to prevent the leakages, change the hydraulic hoses and seals immediately.

To keep the hydraulic fluid cool enough, lessen the load on the Husqvarna zero turn mower. Because extra load of the mower puts excessive pressure on the hydraulic system.

Problem 6: Leaks in Oil Tank

Husqvarna zero turn mower leaking oil can cause many troubles like the Husqvarna zero turn mower won’t idle down. Because as the fuel leaks, the tank becomes empty in a shorter time than usual.

However, the causes behind it is the weak condition of the fuel tank and leakages tend to attack it mostly. Also, the fuel hoses can have them by getting in touch with any metal components.

Solution: Install New Fuel Hoses and Tank

A bitter truth is the error can lead to issues like black or white smoke, fuel in the combustion chamber and engine, and so on.

Keeping that in mind, get yourself ready to troubleshoot it. However, in my opinion, installing new fuel hoses and a fuel tank leaves no room for further leakages.

Problem 7: Blades Out of Duty

Husqvarna zero turn mower blades won’t engage is one of the common problems. Several incidents can affect the blades and they sit idle and hinder you from mowing.

The deck belts not in place can be the most responsible one behind the unwanted trouble. The Husqvarna zero turn mower clutch problems are the culprits, too, as the clutch doesn’t flow the power to the blades.

Solution: Clean and Set the Deck Belts, Replace the Clutch

To get the blades back on duty, open the Husqvarna zero turn mower deck and clean its deck belts. Now, set them by maintaining the tension.

As for the Husqvarna zero turn mower bad clutch, repairing it doesn’t suit it. So, replacing the clutch is a wise move.

Problem 8: Parking Brake Not Responding

Husqvarna zero turn parking brake not working is like a threat while running and stopping the mower. If it doesn’t respond, its button can be clogged with excessive soil and dirt.

Any wires of it tend to get cracked or bent being on a tight schedule duty. As they can not flow the power to the clutch, it won’t work at all.

Solution: Clean the Parking Brake Switch, Fix the Wires

First, reach the parking brake switch and observe its surroundings. Then, clean it carefully and try to remove all the grass clippings and leftover debris from each corner of it.

After that, inspecting its wires is a quick job. Before you set the bent wires correctly, cleaning them is a step ahead.

Problem 9: Issues in Moving

One of Husqvarna zero turn mower issues is the Husqvarna zero turn mower pulls to one side.

If the choke setting is done incorrectly, the zero turn mower can pull to one side of it. Husqvarna zero turn won’t turn right is a result of the tire pressure that is not the same in each tire. 

Solution: Clean the Choke Unit, Equalize the Tire Pressure

As the choke setting gets changed, you have to clean that unit evenly. From its cables to the choke lever, pay attention to each component.

Then, notice the pressure in every tire of the mower and equalize it by checking a few times. 

Why Doesn’t a Husqvarna Zero Turn Mower Start?

Answer: When a Husqvarna zero turn mower has a clogged air filter and a not working ignition coil, it won’t start. A few other reasons are the fouled spark plug, bent battery terminals, safety switch is faulty and the constant use of contaminated fuel.

How Long Does a Husqvarna Zero Turn Mower Last?

Answer: The lifespan of a Husqvarna zero turn mower can go up to 18 years while the average range is 15 years. The more you pay attention to its maintenance, the longer it can stay healthy and workable.

Final Words

In the end, my suggestion to every Husqvarna zero turn mower user is be on time with its regular maintenance. Because it is the effortless way to keep the mower out of issues.

However, after checking out the Husqvarna zero turn mower problems, you can easily detect them. Then, apply the suitable remedy to get rid of the hassle.

Scott McFadden

Hi! It's Scott McFadden. I'm obsessed with farming. All my life I grew up around my grandfather and his farmhouse. I cannot put in words how they inspired me to farm. From taking care of cows to looking after our gardens I have learned a lot. It would be a real pleasure if I get to share this with you.

Recent Posts

error: